03.03.2018

Startuje Play-off, Kobra míří do Vrchlabí

Pavel Novák, Šimon Sýkora

PRAHA- Po roce opět přichází nejdůležitější a pro většinu fanoušků také nejzajímavější část sezony- boj o titul a postup do první ligy. Kobra do play off vstupuje ze šesté příčky, jako první ji tedy čeká papírově silnější Vrchlabí. Série na tři vítězná utkání odstartuje v sobotu 3. března v 18 hodin na ledě Vrchlabí. Po úvodním střetnutí se série v pondělí 5.3. přestěhuje do Prahy. Třetí zápas se bude hrát ve středu 7.3. opět v Krkonoších. Všechny duely začínají v 18 hodin, doražte nás podpořit v co největším počtu!

Formát play off

Vyřazovací souboje se hrají letos podobným systémem jako loňskou sezónu, k nějakým změnám ale došlo. V prvním kole - osmifinále - se utkají mužstva ve skupině Západ a Střed v rámci skupiny klasickým způsobem, čili nejlépe umístěný tým ze Západu s nejhůře umístěným postupujícím týmem ze Západu, druhý nejlepší s druhým nejhorším atd. To samé ve skupině Střed.

Před čtvrtfinále se sestaví společná tabulka čtyř postupujících týmů z každé skupiny. O pořadí v této tabulce rozhodne umístění ze základní části ve vlastní skupině. Pokud postoupí dva týmy se stejným umístěním, rozhodne počet získaných bodů s ohledem na fakt, že ve Středu mají týmy o čtyři odehrané zápasy méně. Dále jsou pravidla pro rovnost i v tomto případě, ta ale letos nemůže nastat.

Z této složené tabulky se vychází pro zbytek vyřazovacích bojů. Hraje se opět systémem první s posledním atd. Postupující se utkají v semifinále, odkud vzejdou dva vítězové. Ti se utkají v kvalifikaci o postup do WSM ligy spolu s vítězným finalistou na Východě systémem "každý s každým, doma-venku". Každé se tří mužstev tak bude mít odehraná čtyři utkání a nejlepší postoupí do příštího ročníku vyšší soutěže.

Aktuální forma obou týmů

Oba celky nezvládly konec základní části tak, jak by si asi předtavovaly. Hokejisté Stadionu Vrchlabí zaznamenali dvě porážky, nejdříve padli v divoké přestřelce na ledě Řisut poměrem 7:6, v posledním zápase základní části těsně nestačili na Draky z Bíliny, kterým podlehli na domácím ledě 3:4. Celkově tak Vrchlabí obsadilo velice slušnou třetí příčku v tabulce, do play off tedy vstupuje jako mírný favorit. Pražské Kobře se na konci základní části dařilo mnohem hůře. Kabinu Kobry dlouhodobě trápí marodka. Z posledních pěti duelů vybojovala pouze dva body za dvě remízy, poslední výhru si připsala 10. února právě v Krkonoších na ledě hráčů Vrchlabí, kde vybojova tři body za výhru 2:3. Kobra tak vstupuje do vyřazovací části ze šestého místa.

Vzájemná bilance

Ve všech čtyřech vzájemných duelech se vždy radoval tým hostí. První střetnutí v aktuální sezoně se hrálo v pražském Braníku na konci září, kde hokejisté Vrchlabí přehráli domácí Kobru a odvezli si plný bodový zisk za výhru 2:4. Možnost odvety měla Kobra v polovině listopadu na ledě Vrchlabí, kde zvítězila jasným výsledkem 2:7 a zahájila tak sérii tří výher v řadě. Třetí utkání hrané opět v Praze těsně před Vánoci dospělo až do samostatných nájezdů. Bonusový 2. bod si nakonec odvezli hokejisté z Krkonoš. Poslední duel vybojovala Kobra po výhře 2:3, což je také poslední výhra pražanů v této sezoně. Oba týmy mají po čtyřech kláních vyrovnanou vzájemnou bilanci, uvidíme, který nakonec vyjde vítězně a pro koho sezona naopak skončí

Současní soupeři se spolu utkali také loni ve vyřazovacích bojích. Byla to divoká série, ve které se po výhrách 4:3p a 6:3 ujalo vedení 2:0 Vrchlabí. Nedokázalo však využít žádný ze tří pokusů k postupu a Kobra strhla výsledky 4:2, 4:2 a 4:1 sérii na svou stranu. Za stadion nastupovali Dominik Novák a Martin Čurda, kteří letos hrají na druhé straně.

Koho sledovat?

Z hráčů Kobry ovládli tabulku produktivity Jakub Jedlička a Dominik Novák, kteří dohromady nasbírali 77 bodů, v posledních zápasech se také dařilo Martinu Semrádovi nebo Lukáši Tumovi. Z hráčů Stadionu hned čtveřice útočníků přesáhla hranici 40. bodů. Statistiky ovládl Patrik Urban, který nasbíral 49 bodů, nejlepším střelcem je pak Tomáš Šťastný, který nastřílel 26 branek a přidal 18 asistencí. Vrchlabí je po Sokolovu druhý nejproduktivnější tým soutěže, Kobra se rozhodně musí mít na pozoru před palebnou silou Stadionu.

Poslední vzájemný zápas

HC Stadion Vrchlabí vs. HC Kobra Praha 2:3 (0:0, 2:3, 0:0)

Branky a nahrávky: 31. Urban (Niko, Jirků), 31. Šťastný (Filip, Moník) – 28. Ryzák (Skočovský, Chlapík), 35. Hlinka (Chlapík, Novák), 38. Matějček (Chlapík, Skočovský). Rozhodčí: Luczków – Bosák, Axman.

Sestava HC Stadion Vrchlabí: Jelínek – Tržický, Abraham, Pojkar, Jirků (A), Chleborád, Havránek, Matějček, Niko – Oppelt, Miškovský, Šimoníček, Urban, Kerekanič, Filip (C), Pšurný, Bláha, Šťastný, Moník

Sestava HC Kobra Praha: Bílek – Skočovský, Semrád, Šteiner Dominik (C), Drahorád, Verbík J., Verbík R., Ryzák – Čurda, Novák, Matějček, Tuma, Slanina (A), Chlapík, Šteiner David, Hlinka

související články


partneři klubu