04.01.2019

Další derby je tady! Kobra vyzve Letňany.

Libor Kokoška

P R A H A – Malé pražské derby je tady. O status třetího nejlepšího pražského hokejového týmu se v sobotu popere na Braníku Kobra s Letci z Letňan. Domácí celek vstoupí do utkání jako mírný favorit. Kobra po prohře v Řisutech už potřebuje nutně bodovat, na čtvrté místo zajišťující postup do play-off totiž braničtí hokejisté ztrácejí devět bodů.

Herní nepohoda Kobry pokračuje, po listopadové výhře na nájezdy nad Klatovy se branickým hokejistům nepovedlo ještě ani jednou bodovat. První prosincová prohra přišla po vyrovnaném zápase s Vrchlabím, pak už ale Kobra dostala pětigólový příděl od Jablonce, čtyřku od Nymburku a sedmičku od Sokolova. Venkovní zápas v Kolíně dopadl 3:2 pro domácí Kozly.

Ve čtvrtek ve Slaném braničtí hokejisté dokonce vedli. Ve třetí třetině jim ale došel dech. Nakonec z toho byly čtyři další fíky do branky Moučka a další, tentokrát už šestá, prohra v řadě. Konečná skóre – 6:2 pro domácí Řisuty.

V Letňanech je situace podobná, Letci získali pouze 17 bodů a jsou beznadějně poslední. Na čtvrté místo ztrácejí už 24 bodu a je už nadevše jasné, že se tým z okraje Prahy nepodívá do finální fáze 2. ligy ani letos.

V posledních zápase ale letňanští hokejisté předvádí lepší výkony, zlepšili se zejména v koncovce, která byla po celou sezónu jejich achillovou patou. Letci v prosinci rozstříleli Bílinu nebo Most, po prodloužení navíc brali cenné dva body i ze severočeského Děčína. V posledních dvou duelech ale Letci na své soupeře už nestačili, před Vánoci se nedokázali ani jednou prosadit proti Klatovům. Tři dny před Novým rokem si z Jablonce vezli porážku 5:3.

Jedničkou Letců je Petr Hamalčík, který má ale střídavé starty v prvoligové Kadani, která se v sobotu utká s ústeckým Slovanem. Záda mu po většinu zápasu kryje Michal Žingor, i když je velmi pravděpodobné, že šanci dostane některý z letňanských juniorů.

Nejproduktivnějším hráčem letňanské defenzívy je s desíti body sparťanský odchovanec Patrik Eliáš, v obranné dvojici ho doplňuje důrazný Václav Beran. I v případě Patrika Eliáše ale existuje možnost, že z důvodu střídavého startu u Trhačů nenastoupí do malého pražského derby.

Nejproduktivnější hráčem Letců je Jaroslav Chlouba, díky čtyřem trefám a dvanácti asistencím má šestnáct bodů. Střelce v letňanském týmu bychom hledali v Davidovi Kohútovi, který je se svými osmi brankami nejčastějším střelcem Letců. Střídavě ale nastupuje za mateřskou Slavii, za kterou zřejmě nastoupí i v sobotu. Braničtí obránci by si ale měli dát pozor i na Tomáše Fabiánka, Denisa Heldáka nebo Tomáše Dyrynka.

Děčín doma přivítá Trutnov, Bílina Jablonec a Řisuty Nymburk.

související články


partneři klubu