18.03.2019

Miloslav Šeba: Doufám, že se nám podaří sestavit úspěšnější tým

Vít Trubička

Právě skončenou sezónu zhodnotil z celkového pohledu trenér A týmu a zároveň prezident klubu Miloslav Šeba. „Je smůla, že nám utekl jediný bod pro postup do play-off, proto musíme sestavit silnější tým, aby byl v příští sezóně úspěšnější,“ poukazuje Šeba na konec aktuální sezóny s výhledem do budoucna.

Jak byste zhodnotil celkově sezónu?
Co se týká celkově sezóny, tak je smůla, že se nám podařilo získat o jeden bod méně než Děčínu a uteklo nám tímto play-off. Je to nedostatek těch utkání, které jsme měli zvládnout, speciálně utkání s Bílinou a Řisuty. Pravdou je, že začátek sezóny se nám nepodařil.

Jak se do celkového průběhu sezóny a herního stylu promítlo hráčské složení kádru a jeho změny během ročníku?
Chceme hrát ofenzivní hokej, k tomu je ovšem zapotřebí mít dostatek ofenzivních útočníků a kvalitních obránců. Bohužel v tom jsme byli již od začátku limitování odchodem obránce Drahoráda do zahraničí a častými zraněními v průběhu sezóny. V těch lepších utkáních pak bohužel docházelo k tomu, že jsme nastoupili se čtyřmi obránci. Nejvíce zápasů odehráli Marek Ryzák a Roman a Jakub Verbíkové. Martin Semrád byl dvakrát mimo hru, kvůli zranění. Párkrát absentoval i Jakub Schejbal. Přínosem pro tým byl obránce Jaroslav Kasík, ovšem ten za Kobru nastoupil pouze v tom případě, že se zápas nekryl se zápasem Sparty. Museli jsme tak stáhnout do obrany Dominika Šteinera. Museli jsme se potýkat také s řadou hráčských změn. Už na počátku sezóny si zranil koleno David Kellner, který v přípravě vypadal velice nadějně, bohužel však musel téměř celý ročník absentovat. Později, až v listopadu, začal hrát Šimon Antončík, jemuž ovšem hned v utkání v Bílině zranili malíček, čímž byl další měsíc mimo hru. Po svém návratu byl ale okamžitě posilou celého týmu. Dalším důvodem toho bylo, že jsme se úplně netrefili do gólmanského složení. Hledali jsme posléze dalšího brankáře na doplnění dvojice s Václavem Moučkem, této role se zdárně zhostil Lukáš Sochůrek. David Novák odešel do Tábora.

V této sezóně se zde také protočilo určitě množství hráčů, kupříkladu Filip Hanták, Lukáš Chalupa, či Karel Drahorád. Musím říct, že zpočátku tým nefungoval. Hráči hráli spíše na sebe a na své bodování. To se tedy v půlce sezóny změnilo a díky dobrému týmovému výkonu jsme mohli hrát vyrovnaně s kýmkoliv. Dalo by se říct, že naše forma gradovala v závěru sezóny, kdy jsme porazili Klatovy, dokázali sehrát velmi kvalitní utkání v Nymburku či v Sokolově. Naproti tomu se nám nedařilo proti Bílině, velmi nás mrzí také domácí prohra s Trutnovem, tohle utkání jsme měli ve svých rukou, bohužel jsme ho ale prohráli. Tyto body nám pak chyběly v celkovém součtu. Přestože sezóna byla velice proměnlivá, a to i co se hráčů týče, v době, kdy se nedařilo, odešli Jedlička a Tuma.

Tým se posléze uklidnil a snažili jsme se dostat do play-off, proto je hrozná škoda těch utkání, které jsme nezvládli, ačkoliv jsme v nich měli být favoritem. V této fázi nám také pomohl příchod Tomáše Šmerhy, Davida Šteinera či Jana Šergla ze Slavie. Speciálně Šmerha dostal hodně prostoru, který také dokázal zúročit a dával důležité góly. Opačným směrem pak na střídavé starty putoval Marek Ryzák.

Jak byste zhodnotil dosavadní spolupráci se Slavií?
Spolupráce se Slavií byla dobrá, musíme ji ale dopracovat tak, aby bylo předem jasné, kdo stráví většinu sezóny u nás na Kobře a kdo bude chodit při dostatku útočníků ve Slavii na střídavý start na Kobru.

Dají se tedy očekávat nějaké pohyby v kádru?
V této sezóně jsme měli nedostatek středních útočníků. Doplnění této pozice kvalitním hráčem je pro nás nejdůležitějším úkolem pro počátek příští sezóny. Je to důležité i pro hru samotnou, pomohlo by to třeba Tomáši Šťastnému, který by tím pádem mohl udělat více bodů, momentálně jich měl 36. Máme už sice některé hráče rozjednané, ale chceme sehnat kvalitního centra, který by stmelil první formaci. Dalším úkolem je zapracovat naše juniory do sestavy, jako jsou Richard Mucha, Richard Šeba, Matyáš Hrubý a další, protože potřebujeme také stavět tým do budoucna z vlastních odchovanců.

Právě zranění dosti ovlivnila závěr sezóny. Jak to vypadá s rekonvalescencí jednotlivých hráčů vzhledem ke startu sezóny příští?
David Kellner měl trochu složitější operaci, kromě menisku měl ještě natržený křížový vaz. Podle lékařů by ale do třech měsíců již mohl koleno zatěžovat, což vychází do letní přípravy. Jedná se o kvalitního hráče, u něhož doufám, že se do sezóny dá dohromady. Martin Semrád měl problémy se zády, ovšem u něj není jasné, zda bude regenerace probíhat tak rychle, aby byl na startu sezóny připraven. Zdravotně v pořádku by měl být Viktor Nestrašil.

Jak moc nakonec mrzí velmi těsný nepostup do play-off?
Play-off je speciální část sezóny, která se těší vyššího zájmu diváků. Letos jsme navíc mohli narazit na silné Vrchlabí s Jaroslavem Bednářem v sestavě. Kromě toho jsme s Vrchlabím odehráli dobré zápasy. O to mrzí víc, že nám to o jediný bod uteklo. Je to ale sport a my už musíme hledět směrem do další sezóny a kontaktovat ty hráče, kteří mají zájem u nás hrát.

Jak bude vypadat letní příprava celého týmu?
Letní příprava jednotlivých hráčů se odvíjí od jejich vytížení u mládežnických celků, kde povětšinou trénují, s nimi se navíc připravují. Jako tým děláme až závěrečnou přípravu od srpna, kdy také vstupujeme na led. Ale to už je taková finální fáze. Jinak mají hráči, kteří se nezúčastňují tréninků s jinými týmy, či nevedou jiné týmy, předepsáno to, co by měli v rámci letní přípravy dělat.

Jak funguje určitý systém prostupnosti mezi mládežnickými a seniorskými týmy zde na Kobře?
Funguje nám zejména prostupnost mezi juniory a A týmem. Juniorský tým v současnosti bojuje o umístění, díky reorganizaci by se měl dostat z druhého místa do nově vzniklé vyšší soutěže. Pro nás je to velmi důležité, protože součástí této ligy by mělo být osm týmů v Čechách a osm na Moravě, čímž by šlo o kvalitu a v tomto případě by se hráči ještě více mohli zvednout. Už takhle je v juniorech pět, šest hráčů na hraně. Ti budou chodit trénovat s A týmem, zpočátku dostanou i dostatek prostoru, pokud tedy tu kvalitu prokáží a získají ještě další zkušenosti.

Jaké cíle si kladete do nadcházejícího ligového ročníku?
Doufám, že se nám podaří sestavit tým tak, aby byl v příští sezóně úspěšnější a abychom odehráli skvěle play-off. Podobně jako před dvěma lety, kdy jsme postoupili do semifinále, eventuálně lze hovořit i o vyšších cílech. To je hlavní herní cíl nadcházející sezóny.


partneři klubu