16.04.2019

Druhá liga: superfinále pro Sokolov, Pelhřimov se loučí. Co Žihadla?

Vojtěch Martinek

Letošní ročník třetí nejvyšší české hokejové soutěže už je definitivně za námi. Vítězem superfinále se dle očekávání stal nejlepší celek základní části ze Sokolova, který se tak po dlouhých dvaadvaceti letech vrací do druhé nejvyšší ligy. Spolu s ním z mapy druhé ligy mizí i Pelhřimov, naopak nově budeme v soutěži vídat celky Nové Paky a Českého Těšína.

Play-off: Sokolovský válec a překvapení z Moravských Budějovic

Na západě nebylo co řešit. Vyřazovací boje ovládl sokolovský suverén, který v prvních dvou kolech bez slitování přejel výběry Nymburka a Mostu, přičemž ve finále narazil na hvězdami napěchované Vrchlabí. S ním už to sice Mlejnkovi svěřenci tak jednoduché neměli, přesto se jim však v rozhodujícím pátém zápase povedlo partu kolem Jaroslava Bednáře přetlačit, a vybojovat si tak postup do kvalifikace o první ligu.

Play-off východních skupin ale napsalo o něco složitější příběh. Těsně před jeho startem začala hokejovými médii kolovat zpráva, že majitel Moravských Budějovic Zdeněk Stojánek prodal druholigovou licenci do jiného města, a budoucnost seniorského hokeje ve městě je tak při nejlepším nejistá. Konkrétní informace o osudu Žihadel zatím nejsou, nicméně pokud se skutečně jednalo o jejich poslední sezónu ve třetí nejvyšší soutěži, rozloučily se ve velkém stylu – v prvním kole přetlačily Hodonín, v semifinále zaskočily Šumperk a ve finále navzdory všem očekáváním ve třech zápasech smetly Havlíčkův Brod.

Superfinále bylo pro celek z Vysočiny hořkosladké. Favorizovaný Sokolov vyhrál první dva duely 3:2 a 6:2, Moravské Budějovice pak výsledkem 4:1 ve třetím zápase braly první výhru. Čtvrtý zápas vyhrál zase Baník, tentokrát 4:1, a vybojoval si tak mečbol. Jen pár minut po utkání však byl rázem všem nadějím konec – celé superfinále totiž bylo kontumováno ve prospěch Baníku kvůli neoprávněným startům brankáře Žihadel Davida Vacka. Sokolov tak dosti nevídaným a kontroverzním způsobem postoupil do první ligy, kterou naposledy hrál před více než dvaceti lety.

Baráž: Letňany přestřílely Pelhřimov

O setrvání ve druhé lize si to rozdaly týmy Letňan a Pelhřimova, tedy poslední celky skupin Střed a Jih. Krátké, jen tři zápasy dlouhé sérii akce rozhodně nechyběla – padlo v ní celkem jednatřicet branek, přičemž Letci svému protivníkovi nepovolili ani jedno vítězství, a poslali jej tak do krajských soutěží. To znamená, že o malé pražské derby pravděpodobně nebudeme ochuzeni ani v následujícím ročníku.

Kvalifikace: postup slaví Český Těšín a Nová Paka

Zatímco loni se z důvodu nízkého zájmu kvalifikace o 2. ligu ani nehrála a Mostečtí lvi se Studénkou (která později prodala licenci Orlové, pozn. red.) slavili automatický postup, letos už to vítězové krajských soutěží tak jednoduché neměli. Boj o třetí nejvyšší soutěž svedly týmy z Jindřichova Hradce, Českého Těšína, Nové Paky a Loun.

Vlci z česko-polských hranic si postup vybojovali relativně hladce – Vajgar ve dvou zápasech porazili 5:2 a 4:3. Do druhé série pak vstoupily vítězně Louny, které na své půdě přetlačili Novou Paku 4:3. Celkové vítězství však Slovanu proteklo mezi prsty, jelikož jejich soupeř vyhrál odvetu výsledkem 6:4, a díky souhrnnému skóre 9:8 si vybojoval právo účasti ve druhé lize.

Autor náhledové fotografie: Tomáš Bouda


partneři klubu