09.07.2019

Branické dorostence čeká náročná sezóna

Vojtěch Martinek

Kobří dorost čeká další sezóna mezi českou elitou, která bude pravděpodobně ještě těžší než ta loňská. Nový systém extraligy je totiž nemilosrdný, do nižší soutěže bude přímo sestupovat hned šest celků. (autor náhledové fotografie: Ronald Hansel)

Nadcházející ročník nejvyšší dorostenecké ligy bude posledním, kterého se zúčastní hned třicet celků. Od sezóny 2020/21 bude extraliga čítat pouze čtyřiadvacet klubů a zúžení bude dosáhnuto skrz přímý sestup nejslabších šesti celků. Další dva navíc budou muset svou příslušnost obhájit v baráži.

Kobra ročník zahájí ve skupině Západ, která čítá deset účastníků: Karlovy Vary, Litvínov, Spartu, Třemošnou, Plzeň, Hvězdu Praha, Chomutov a oba kladenské kluby, tedy PZ a Rytíře. Po osmnácti kolech se pak prvních šest týmů z každé skupiny posune do vyšší nadstavbové skupiny („o play-off“), zatímco zbývající čtyři čekají boje ve skupině „o udržení.“

Z osmnácti výběru ve skupině o play-off jich pak do samotných vyřazovacích bojů postoupí šestnáct, přičemž na závěrečný turnaj pojedou nejlepší čtyři. O něco zajímavější je pak systém, kterým bude rozhodnuto o sestupujících týmech: nejhorších dvanáct celků ze základních skupin se dvoukolově utká každý s každým, přičemž nejlepší kvarteto po této fázi bude mít zaručenu záchranu v nejvyšší soutěži.

Zbývajících osm klubů zamíří do tzv. „play-down“, jakési obdoby play-off, která se bude hrát na dvě vítězná utkání. Družstva vyřazená ve „čtvrtfinále“ a „semifinále“ tohoto pavouka automaticky sestoupí, zatímco vítězné dva výběry budou muset svou extraligovou příslušnost obhájit v baráži proti dvěma nejlepším celkům Ligy dorostu. K úspěchu v ní budou stačit dvě výhry. Cesta k udržení v nejvyšší soutěži tak bude dlouhá a trnitá.

V nadcházející extraligové sezóně se nebude pokračovat v tzv. „nadstavbách“, které se hrály po každém utkání, jenž skončilo vítězstvím jednoho celku po základní hrací době. Pokud tedy jeden ze soupeřů zvítězí po šedesáti minutách, připíše si do tabulky tři body a tím zápas končí – pětiminutové prodloužení tři na tři o čtvrtý bod se již konat nebude.

Poslední důležitou změnou je pak zavedení minimálního počtu odehraných utkání pro hráče, kteří budou chtít za svůj celek nastoupit ve skupině „o udržení“ a v „play-down“. Nově budou muset v první fázi za tým odehrát aspoň polovinu zápasů, tj. devět utkání, či případně získat oprávnění hrát za klub před 30. zářím a poté již nenastoupit v kádru jiného výběru.


partneři klubu