10.06.2020

24 týmů, 3 nováčci. Kdo bude příští sezonu hrát 2. ligu?

Vít Trubička, Vojtěch Martinek

Druhá liga v následné sezoně zaznamená několik změn v týmech. Zatímco tři celky odešly do Chance ligy, dva týmy naopak postoupily z krajských přeborů, v jednom případě pak došlo k výměně celků v soutěži. Trojici nováčků tvoří Cheb, Velké Meziříčí a Znojmo. Jak se ale vlastně novým týmům v minulých letech dařilo?

Pro následující sezonu mohlo využít postupu do druhé ligy hned deset týmů, z nichž postup potvrdily dva týmy HC Stadion Cheb a HHK Velké Meziříčí. Dalším nováčkem budou HC Orli Znojmo, to však pouze nahrazuje Moravské Budějovice, které měly loni zapůjčenou licenci právě ze Znojma. Ostatní celky HC Frýdek-Místek B, HC Lední medvědi Pelhřimov, HC Rakovník, HC Slovan Moravská Třebová, HC Stavební stroje Jičín, HC TNP Praha, HC Tygři Klášterec nad Ohří a Stadion Nový Bydžov přihlášku z ekonomických důvodů nepodaly.

David Hruška v dresu pražské Slavie

Pro Cheb se jedná vůbec o premiérovou účast v 2. lize. Od roku 1978, kdy tým vznikl, hrál pouze dvakrát kvalifikaci o 2. ligu. A to v sezonách 2015/16 a 2016/17, kdy ovšem nejprve skončil čtvrtý a následně třetí ve své skupině. V minulém roce ale Stadion posílil o řadu hráčů z prvoligového Sokolova. Dres Chebu začali oblékat například Michal Fečo, Michael Čejka či zkušený matador David Hruška.

Sice Chebští zakončili základní část na třetím místě, s tříbodovou ztrátou na vedoucí dvojici Nejdek a Rokycany, nedohrané play-off už ale patřilo jim. Na své cestě vyřadili nejprve ve čtvrtfinále Kaznějov, načež v semifinále Rokycany. O titul se pak měl Cheb poprat s rezervou Klatov, díky koronavirové karanténě už ale na tento střet nedošlo a Stadion díky lepšímu postavení v základní části měl možnost postoupit do druhé ligy.

Naopak Velké Meziříčí se do 2. ligy vrací, a to po dlouhých jedenácti letech. Tu naposledy hrálo mezi lety 2006 až 2009 a jako největší úspěch by se dala označit prostřední sezona, kdy celek z Vysočiny postoupil do čtvrtfinále skupiny střed, kde se velmi srdnatě dlouho pral s Benátky nad Jizerou. O tom svědčí i výsledky 6:5 sn., 3:4, 3:4 pp., 3:2 pp., až rozhodující zápasy vyhrály Benátky 4:1, posléze si došly k postupu do 1. ligy.


„Po měsíčním intenzivním jednání s partnery a městem Velké Meziříčí se vedení Horáckého hokejového klubu podařilo zajistit podmínky pro účast ve třetí nejvyšší soutěži,“ .
— uvedli Velkomeziříčští na svém webu

Nutno říct, že i v krajském přeboru se Velkomeziříčským celkem dařilo. V každé sezoně postoupili minimálně do čtvrtfinále, čtyřikrát dokonce do finále a jednou celou soutěž vyhrál. Minulý ročník zakončil pod vedením trenéra Karla Vejmelky v základní části na prvním místě. Protože play-off se nehrálo, získalo Velké Meziříčí právo postupu do 2. ligy.

Orli ve čtvrtfinálovém klání s italským Bolzanem.

Třetím nováčkem je další moravský celek, Znojmo. To se vrací do českých soutěží po devíti letech strávených v rakouské EBEL. V této soutěži zaznamenali Orli největší úspěch v sezoně 2015/2016, kdy po třetím místě základní části dokráčeli dokonce až do finále. To se protáhlo až na šest zápasů, z titulu se ovšem radoval Salcburk.

Orli ale mají i druholigové zkušenosti z poloviny devadesátých let minulého století. Tu hráli tři sezony. Základní část vždy zakončili na čtvrtém místě, až v poslední sezoně 1996/1997 díky tomu mohli postoupit do play-off. V předešlých dvou letech postupovaly pouze dva týmy, za to rovnou do kvalifikace o první ligu. Při cestě za postupem do první ligy v roce 1997 nejprve ve čtvrtfinále Znojmo vyřadilo Děčín, v semifinále Mladou Boleslav, přes prvoligovou kvalifikaci pak postoupilo s velkým rivalem z Třebíče. Už další ročník v první lize si navíc vybojovalo místo v baráži o extraligu.

Znojmo by bylo pro druhou ligu velké oživení. Díky tomu, že stavělo tým pro účast v EBEL, lze nalézt na jejich soupisce třeba explzeňského Vojtěcha Němce nebo expardubického Tomáše Svobodu. Drží se na ní i stálice jako Martin Podešva.

Naproti tomu tři stálice posledních druholigových let si díky vítězství v základní části vybojovali postup do Chance ligy. Do vyšší soutěže tak odešly týmy z Vrchlabí, Kolína a Šumperku, zatímco Chance liga byla stále nesestupová. Skupinu sever ovládlo Vrchlabí s velkým náskokem 18 bodů nad druhým Dvorem Králové, ještě markantnější byl rozdíl ve východní skupině, kde Šumperk držel náskok nad druhou Opavou hned 35 bodů. Za to vyrovnanější byla skupina Střed, kde hrála i Kobra. Tu Kolín ovládl o devět bodů.

Na konci května bylo již definitivně rozhodnuto o rozdělení účastníků nadcházejícího ročníku druhé ligy. Kobru od září čekají boje ve skupině Jih, ve které z nováčků narazí pouze na Cheb. Dále se potká se starými známými v podobě Klatov, Písku, Českých Budějovic, Tábora a Příbrami, přičemž ročník okoření i několik bitev s ambiciózním Havlíčkovým Brodem.

Autoři fotografií: Anna Boháčová, Rosťa Pfeffer, Jan Čech.


partneři klubu