10.09.2020

Příběhy odchovanců #1: Alex Štěpánek a jeho švédská krasojízda

Vojtěch Martinek

V nové, nepravidelně vycházející sérii článků se zaměříme na příběhy odchovanců Kobry, kteří se po startu v Braníku odrazili do širokého hokejového světa. V prvním díle se zaměříme na šestnáctiletého útočníka Alexe Štěpánka, který má za sebou velmi povedený ročník ve švédské Nacce.

Alex Štěpánek se narodil v březnu 2004 v Praze a své první hokejové krůčky udělal už o tři roky později právě v Braníku, kde již působil i jeho starší bratr Adam. Od pěti let na Kobře pravidelně trénoval a v mládežnických soutěžích následně oblékal mimo jiné dresy Slavie a později i obou kladenských týmů, tedy Pracovních záloh a Rytířů. V dorostenecké extralize odehrál celkem dvaadvacet utkání.

Na začátku uplynulé sezóny poprvé zamířil do zahraničí, konkrétně jeho kroky směřovaly do Švédska. Jeho novým působištěm se stala Nacka HK, malý klub z předměstí Stockholmu, jehož výběr hráčů do šestnácti let působí v nejvyšší oblastní soutěži – Division 1.

Alex se v severské metropoli rychle usadil a brzy začal sbírat body jako na běžícím páse. Za Nacku odehrál celkem jednadvacet utkání, během nichž si na konto připsal jedenadvacet branek a třináct asistencí. Jen jeden z jeho spoluhráčů zakončil sezónu s vyšším počtem bodů.

Stockholmská skupina Division 1 se ve uplynulém ročníku dělila na dvě části, přičemž branický ostrostřelec se v obou z nich řadil mezi nejproduktivnější hráče celků z hlavního města. V té první se v bodování umístil na devátém místě, v té druhé dokonce o příčku výše.

Štěpánek bude barvy Nacky hájit v nadcházející sezóně. Tentokrát již bude nastupovat za výběr hráčů do osmnácti let, který též hraje tamní nejvyšší soutěž. V přípravě se mu náramně dařilo: v deseti zápasech vstřelil úctyhodných osm branek a na šest dalších přihrál. Můžeme jen doufat, že si výbornou formu udrží i v ostrých duelech, přičemž první z nich odehraje 27. září na půdě Sollentuny.


partneři klubu