18.03.2021

Šimon Antončík: Spolupráce s rodiči je pro klub alfou a omegou

Vojtěch Martinek

Série rozhovorů s mládežnickými kouči branického klubu pokračuje dalším článkem. Tentokrát na naše otázky odpovídal Šimon Antončík, bývalý kapitán A-týmu a současný hlavní trenér šesté třídy. Jak se jeho svěřenci udržují v kondici v této nelehké době?

Jakým způsobem probíhá trénink v době omezení?
Distanční trénink probíhá formou sdílených videí. Využíváme formu výzev, kdy má každý hráč určitý čas na splnění úkolu, dále hráči mají k dispozici jednoduché tréninkové plány a zároveň odkazujeme na výuková videa Českého hokeje.

Využíváte tedy hlavně videa?
Ano, je to momentálně jedna z mála forem jak tělo a mysl udržovat ve sportovním režimu. Dneska není problém ani pro děti se k takovým materiálům na internetu snadno dostat. V rámci distančního tréninku vybrána videa doporučujeme.

A co třeba střelnici u zimního stadionu?
Využití střelnice off-ice je všeobecně efektivní metoda při nácviku střelby, nenahraditelná především v rámci tréninku techniky střely. V současné době střelnici využíváme při dodržení vládních nařízení, to znamená, že mohou současně trénovat maximálně dvě osoby.

V jaké podobě probíhá mentální trénink?
Mentální trénink, to znamená práce s psychikou a nastavení hlavy do tréninku či zápasu, je denní chléb každého trenéra, který má za úkol mimo jiné kluky a holky motivovat. Nedá se však mluvit o systematickém využívání mentálního tréninku. Obecně mentální trénink a zvýšena pozornost na tuto oblast přichází z individuálního podnětu konkrétního jedince až v pozdějším věku, kdy je hra orientována na výkon. V útlejším věku a celkově dětský hokej je více intuitivní, a orientovaný na prožitek a systematický mentální trénink tak vlastně pozbývá smysl.

Spolupracujete i s rodiči?
Spolupráce s rodiči je pro klub alfou a omegou. Je třeba si uvědomit, že rodiče nesou veškeré časové a finanční náklady, které hokej vyžaduje. K tomu si přičtěme naprosto zásadní podíl, který má každý rodič při výchově jedince. Já mohu pouze poděkovat, že rodiče v naprosté většině případů zachovali přízeň našemu klubu a podporují jej i v těchto nepříjemných dobách. Ještě jednou jim tímto děkuji.

Kontrolujete plnění uložených cvičení?
Kontrola je samozřejmě velmi těžká, pro trenéra je vyloženě noční můra představa, že svěřenci cvičení provádějí technicky špatně bez možnosti je osobně opravit. V tomhle ohledu je osobní kontakt jednoduše nenahraditelný. Jinak kontrola probíhá pomoci sdílení videí, jak jsem zmiňoval na začátku.

Trénovali jste třeba i na otevřených kluzištích, případně na zamrzlém rybníku?
Klub zásadně dodržuje nařízení stanovené vládou ČR, organizované skupinové tréninky bohužel nejsou již dlouhou dobu možné. Tréninky na zamrzlém rybníku samozřejmě, pokud jsou vhodné podmínky, doporučujeme. Organizace takových tréninku však nebyla možná.

související články


partneři klubu