14.09.2017

Pohoda v týmu je důležitější než individuality, říká Martin Čurda

Barbora Wolfová

P R A H A - Na Kobru se vrátil po dvou sezónách. V prvním ligovém zápase sezóny snížil na jednobrankový rozdíl a také přihrál na vyrovnávací branku na 5:5, čímž vybojoval prodloužení a první bod do tabulky. Martin Čurda je šestadvacetiletý útočník, který v rozhovoru hodnotí utkání, přípravu i prozrazuje cíle do nadcházející sezóny.

Jak byste zhodnotil utkání proti Sokolovu?

Mysím si, že na začátek sezóny to nebylo uplně špatné, akorát v první třetině jsme nedokázali proměňovat vyložené šance, když jsme jeli sami na bránu. To dnešní zápas rozhodlo. Jinak i přesto, že má Sokolov dobrý tým, to byl vyrovnaný zápas. Byli vždy ve vedení a my jsme je museli pořád dohánět, což je docela nepříjemné.

Hosté už po 16 minutách vedli o tři branky, co jste změnili ve hře?

Hodně nám pomohl gól Matějdy. To nás nakoplo a lepšil se celý projev naší hry. Dokázali jsme využít přesilové hry a snížit na jednobrankový rozdíl. S tím se nám zvedlo i sebevědomí a hrálo se nám mnohem líp.

Chvíli po vyrovnání jste zase dvakrát inkasovali, co se stalo?

Oba ty góly byly vcelku smolné. Semákovi vypadl puk odněkud z výzbroje a soupeř to doklepl do brány. Byla obrovská škoda, že nám utekli i podruhé a museli jsme je opět dohánět.

Vy jste vnukl naději týmu gólem na 4:5…

To byla hodně rychlá akce. Dostal jsem nahrávku od našeho beka a bez jakéhokoliv vymýšlení jsem musel vystřelit a naštěstí to tam padlo.

Jaké jste dostali pokyny od trenéra v time-outu minutu před koncem třetí třetiny?

Hlavně vyhrát buly, střílet a jít do brány. Jednoduše řečeno to tam domlátit. My jsme se pokoušeli vystřelit od modré, ale bohužel jsme trefovali hráče. Až potom se puk dostal k Šimonu Antončíkovi, který nastřelil k bráně, kde už se o to kluci postarali.

U tohoto vyrovnávacího gólu jste byl také a máte asistenci…

To byla ale určitě zásluha kluků před bránou. Svou práci odvedli dobře a šikovně to doklepli chvíli před koncem třetiny do brány.

Co si myslíte, že rozhodlo prodloužení?

Teď jak se hraje 3 na 3, tak je to takový vabank. Tam stačí jedna hloupá chyba a hned je z toho přečíslení, pak trochu přeskočí puk a hra se valí na druhou stranu. Takže ani nedokážu říct, co rozhodlo.

Kobra nemá problémy s produktivitou, ale s množstvím inkasovaných branek. Co změnit?

Trenéři se nám snaží samozřejmě poradit, ale my si pak asi uděláme svý. Často se moc držíme ve třetině a hrajeme hodně složitě. Možná by bylo lepší hru zjednodušit, puk prásknout o mantinel ven ze třetiny a ne se v ní držet. Snažíme se přidat do hry něco víc a zbytečně to zkomplikujeme.

Musíme se chytnout za nos a začít dřít

Jak byste zhodnotil celou přípravu?

Bilance nebyla úplně dobrá, ale o to víc se teď musíme chytnout za nos a začít dřít. Měli jsme hodně zraněných hráčů a různě se měnila sestava. Často se přehazovalo postavení, protože někdo odpadl kvůli práci, nebo nemoci. Tak snad si to teď už sedne a budeme se jen zlepšovat.

Vy jste se na Kobru vrátil po dvou letech, tak jak moc se to tu změnilo?

Znám tu jen pár kluků, kteří tu hráli i před tím. Mužstvo se hodně obměnilo a omladilo. Moc kluky neznám, takže doufám, že budeme hrát agresivnější hokej a přineseme jen dobré zprávy a dobré výsledky.

Jaké jsou vaše osobní cíle pro tuto sezónu?

Chtěl bych být co nejvíce platný mužstvu. Pokusíme se odehrát co nejvíc zápasů, tudíž dojít co nejdál. Mně jde o to, abychom si sedli i v kabině a hecovali se. Pohoda v týmu udělá opravdu hodně. Je to mnohem lepší a důležitější než tým plný individualit, které hrají na sebe.


partneři klubu