16.08.2021

Liga juniorů začne 10. září, ve hře je vstupenka do Extraligy

Vojtěch Martinek

Stejně jako všechny ostatní kategorie branické mládeže si ani junioři loni moc hokeje neužili – před říjnovým pozastavením a eventuálním zrušením sezóny stihli odehrát jen šest utkání. Za rohem je však už ročník nový, který se svým plánem oproti tomu uplynulému nedohranému v určitých ohledech liší. Pojďme si přiblížit, jak přesně bude probíhat.

V prvé řadě je potřeba podotknout, že Kobra bude i nadále působit v té samé soutěži. Její název ale bude, jak jste si mohli všimnout v titulku, odlišný. Po dvou letech „Juniorské ligy akademií“ bude termín „Extraliga“ opět používán pro vrchol pyramidy nejstarší mládežnické hokejové kategorie, a tudíž muselo dojít k překřtění druhé nejvyšší ligy. Ta se vrací ke starému označení Liga juniorů.

Stejně jako dosud v ní bude působit celkem dvanáct účastníků, kteří budou rozděleni do dvou skupin na základě územního principu. V dlouhodobé fázi se všechna mužstva utkají šestkrát s kluby ze své poloviny soutěže a dvakrát s těmi z té opačné. To znamená celkem dvaačtyřicet kol, po kterých první dva týmy z obou tabulek postoupí do play-off. Semifinále i finále se budou hrát na tři vítězné a mistr poputuje do baráže proti čtrnáctému výběru Extraligy.

Celky, které skončí ve skupinách poslední, přímo sestupují. Zbylé týmy z dolní poloviny pak čeká náročné play-down – v prvním kole se čtvrtý tým z jedné skupiny střetne s pátým z té druhé a ten, kdo ze série na tři vítězné odejde jako poražený, padá.

Hotovo ale nebudou mít ani výherci. Ti se totiž následně utkají proti sobě, přičemž jen vítěz bude mít definitivně pojištěnou účast v soutěži i v dalším ročníku. A co klub, který prohraje? Toho čeká baráž o udržení proti šampiónovi Regionální ligy juniorů.

Braničtí do nové sezóny vstoupí 10. září na ledě Písku, o dva dny později v domácí premiéře vyzvou na souboj Kralupy nad Vltavou. Poslední utkání základní části je na programu 6. března 2022 proti Chrudimi. Do bitev druhé nejvyšší soutěže juniorku nově spolu s dosavadním koučem Milošem Peckou povede i Milan Vrzal, který v uplynulých letech trénoval dorostence.


partneři klubu