17.09.2021

Jasným cílem je postup do play-off, kádr na to máme, říká president Šeba

Aleš Skok

Už v sobotu v 18 hodin vyjedou poprvé v nové druholigové sezoně na led hokejisté Kobry. A na úvod je čeká těžký soupeř z Tábora. Před startem nového ročníku jsme si popovídali s presidentem klubu a hlavním trenérem A-mužstva Miloslavem Šebou, který prozradil cíle nadcházející sezony, jak to vypadá s jednotlivými hráči, proč někteří skončili a také o tom, co si slibuje od nově vzniklé Asociace druholigových klubů.

V sobotu startuje nový ročník 2. ligy. Jak jste spokojený s přípravou týmu? V přípravě se z osmi zápasů hned pětkrát vyhrálo. 
V přípravě jsme různě experimentovali a zkoušeli jsme jednotlivé formace. V některých zápasech nám chyběli klíčoví hráči, kteří ale v sezoně budou normálně startovat. Příprava ale proběhla podle našich představ. 

Co složení kádru? Tam panuje také spokojenost? 
Když to vezmeme od brankářů, tak Sochůrek by měl být na sezonu dobře připravený. Problém máme u Ondríka, který má problémy s kotníkem. Uvidíme, jak to vyřeší lékař. Jako dvojka teď bude nějaký brankář z juniorů. Snažíme se ale udělat ještě nějakého gólmana.

U obránců to vypadá slibně. Ke Šteinerovi, Ryzákovi, Kneslovi, Procházkovi a Holému přibude Janda. Ten byl na transferu někde v Lotyšsku, ale Sparta včas nepodala podklady na svaz, takže ten bude připraven až 13. října. Máme ale i nadějné beky jako Pelanta a Ženíška.

Co se týče útoku, tak se budeme v první formaci opírat o Bříšku a Tondra se Šťastným. Novák, Havrda a Zídek by měli mít stejnou kvalitu. A to především pro přesilovku. Mucha s Heldákem a Hlinkou by měli být platní hlavně v domácím prostředí, kde máme kanadské rozměry. Na větších hřištích venku hrajeme převážně na čtyři formace, kde bude Petrák, Čurda, Hrubý, Petrov a Janča. Posledně jmenovaný má ale problémy s přitahovačem a půjde do tréninku až příští týden. Tento tým by měl být schopný vybojovat play-off a postoupit mezi nejlepší čtyři týmy. Ale konkurence v naší skupině je větší než v ostatních dvou.

Jednoznačným cílem letošní sezony je tedy postup do play-off?
To je prvním cílem. Ve skupině je šest kvalitních týmů. Béčko Plzně hraje v Klatovech, a to je kvalita. V prvním utkání narazíme na Tábor a ten má hodně kvalitní mužstvo, navíc velmi posílil. Dále tu máme Havlíčkův Brod, Příbram, Cheb. Všechny týmy budou také bojovat o nejlepší čtyřku. Nebude to vůbec jednoduché.

Druhý cíl, pokud se dostaneme do play-off, je ten, abychom se probojovali do závěrečných kol.

Který z těch týmů je podle vás ten vůbec nejlepší?
Úroveň těchto týmů je hodně podobná. Klatovy mají výhodu, že kdykoliv mohou sáhnout do Plzně. V přípravných zápasech jim tam hrál Lang nebo Přikryl. To je pak velká síla. Příbram také posílila. Tábor a Havlíčkův Brod mají hodně kvalitní mužstva. Vůbec to letos nebude jednoduché.

Už jste narazil na první zápas s Táborem. Tak co si od tohoto duelu slibujete?
S Táborem jsme hrávali zápasy v play-off a byl to vždy ten nejlepší hokej. Bude to mít hned od začátku vysokou kvalitu. Očekávám od obou týmů maximální nasazení. My samozřejmě chceme domácí utkání vyhrávat. Doufejme, že Tábor přehrajeme.

Hodně dlouho tady byla koronavirová krize, která svým způsobem nějak stále trvá. Jak ovlivnila klub?
Jelikož vlastníme zimní stadion, tak bylo dobré, že jsme mohli trénovat už od poloviny května, a to především kvůli mládeži. Jeli jsme i celý červen. Myslím, že právě mládeži to hodně pomohlo, ale tréninky samozřejmě pomohly také A týmu. Ten deficit devíti měsíců byl opravdu velký. Ale doufám, že se nám tréninkové manko podařilo dohnat. Myslím, že se to projeví i v utkáních. Například přípravné utkání v Příbrami mělo opravdu vysoké tempo. To samé s Letňany, které daly dohromady opravdu dobrý tým. Škoda, že nejsou v naší skupině, protože by to bylo skvělé derby a pro diváky by to bylo hodně zajímavé.  Ale jelikož jim licenci prodal Trutnov, tak hrají skupinu Sever. Ale snad se s nimi utkáme v play-off.

Hrozba covidu je tady stále. Myslíte si, že letošní sezona proběhne konečně bez problémů?
I kvůli těmto věcem jsme založili Asociaci druholigových klubů (ADK). Chceme, aby 2. liga měla větší váhu a měla lepší vyjednávací pozici pro eventuální pandemii. Ale tři čtvrtě národa už je proočkovaná, navíc se před každým zápasem budou kontrolovat papíry, kteří hráči naočkovaní jsou. A to včetně rozhodčích a trenérů. Nepředpokládáme tak, že by mělo dojít k nějakému většímu nárůstu. Samozřejmě pokud bude některý z hráčů nakažený, tak nějakou dobu bude mimo tým. Ale že by se soutěž neměla dohrát, s tím vůbec nepočítáme. Vždyť prakticky dva roky soutěž pořádně nefungovala a bylo by to hodně špatné. I z pozice získávání peněz od sponzorů.

Zmínil jste se o ADK. Co je hlavní gró celé organizace?
Ve 2. lize máme tři skupiny a všichni si zvolili své ambasadory. Ti budou působit jako zástupci na svazu, protože do této doby jsme tam v podstatě zastoupení neměli. Budeme více spolupracovat se svazem, se kterým jsme podepsali memorandum. Chceme, aby se sjednotila pravidla. Příští rok z Chance ligy sestoupí čtyři týmy a pátý půjde do baráže. My chceme, aby soutěž měla jasný řád. Aby se týmy neodhlašovaly ze soutěže po rozlosování. Pravidla musí být daná pro všechny kluby, i když v asociaci jich teď sedm chybí, tak minimálně další dva už se hlásí. Jedním z nich je Havlíčkův Brod. Věříme, že jsme na dobré cestě. Pro 2. ligu totiž chceme další peníze a chtěli bychom získat hlavního sponzora celé soutěže. A budeme se snažit jednotlivé kluby také více zviditelnit. Všichni sice mají své stránky, ale v novinách 2. liga není příliš vidět. To se musí změnit. Výsledky jsou vidět prakticky pouze na hokej.cz, kde bývají ještě se zpožděním. Tohle chceme změnit.

Pojďme se vrátit ještě jednou ke kádru. Proč skončil Jan Stehlík?
Ještě loni hrával v Kolíně a letos do toho opět naskočil. Zkusil trénovat, ale má problémy s páteří. Odehrál dva přípravné zápasy, ale poté byl na magnetické rezonanci a nebylo mu doporučeno, aby dál sportoval. Pro nás to měl být základní stavební kámen druhé formace. Ale s tím se samozřejmě nedá nic dělat. My se ale nebráníme stálému posilování podobně kvalitních hráčů.

Jak to letos bude s propojením A-týmu s B-týmem a juniorkou?
B-tým hraje už v sobotu s Hvězdou a my budeme pravidelně dodávat pět hráčů. Bude se to samozřejmě týkat těch, kteří nebudou nominovaní do áčka. Chceme, aby kluci hráli co nejvíc. Musí být neustále připravení. Spolupráce bude užší než v předchozích letech. Co se týče juniorů, tak tam máme kvalitní hráče, kteří se prosazovali už v dorostu. Ale samozřejmě jejich soutěž bude letos náročná, protože se sestupuje. Někteří hráči ale chodí i s námi na trénink a máme přehled o tom, které kluky bychom do budoucna chtěli do áčka zabudovat.

Co Marek Indra? Ten skončil z jakého důvodu?
Jedná se o velmi kvalitního hráče a v srpnu jsme byli domluvení, že si to v práci upraví tak, aby mohl trénovat a hrát. Jenže jeho opravdu profesionální kariéra už je u konce, v práci mu to nepovolili a on dává přednost právě zaměstnání. Samozřejmě nikde není psáno, že se to v dalších měsících nezmění. Ani jedna strana na to ale momentálně netlačíme.

O gólmanech už jste mluvil, ale jak by to bylo, kdyby byl Ondrík zdravý? Měl byste jasnou jedničku, nebo byste zátěž rozdělil?
Sochůrek je jasná jednička. Momentálně jednáme se Slavií o startu dalšího gólmana. To se vyjasní během příštího týdne. Jelikož ale s Ondríkem přišla taková situace, jaká přišla, což se samozřejmě v hokeji stává, tak to budeme muset nějak vyřešit. Bude to ale nějaký junior. Výhoda je, že nám nekolidují termíny. Junioři hrají extraligu v pátek a v neděli, my pak máme zápasy ve středu a v sobotu. Každopádně musíme sehnat konkurenceschopného gólmana k Sochůrkovi. A to hlavně v případě play-off.


partneři klubu